Cred că sunt printre puținii care toate zilele astea m-am abținut să mă exprim asupra cazului cu polițistul de la Cimișlia și șoferul din Găgăuzia. Așteptam ca acest val de reacții (unele – adecvate, altele – total deplasate) să treacă. Dar văd că nu…
Voi încerca să apelez mai mult la statistici și mai puțin la emoții. La ultimul recensământ organizat în Republica Moldova, ”moldoveni” s-au declarat 73,7% dintre respondenți, ”români” – 6,9%. În sumă, pentru 80,6% dintre cetățenii Republicii Moldova limba română (care, conform Constituției este și SINGURA limbă de stat) este limbă maternă. Etnici ”ruși” s-au declarat 4% dintre cetățeni. 14,1% din cetățeni au declarat că utilizează limba rusă ca limbă exclusivă și 16% – ca limbă secundară.
Ca mijloc de comunicare cotidiană limba rusă este folosită de 33,3% dintre cei pentru care găgăuza este limbă maternă și doar 4,8% din cei care au drept limbă maternă româna. Întrebare: de ce ar fi trebuit polițistul să comunice cu concetățeanul său de altă etnie în altă limbă decât cea oficială a statului pe care îl reprezintă?
Pentru comparație, etnicii ruși constituie 77,71 % din populația Federației Ruse și cel puțin eu nu cunosc nici un caz în care vreun polițist rus să fi fost acuzat de discriminare pentru că aflându-se în exercițiul funcțiunii i s-a adresat unui participant la trafic în limba rusă. În lista criteriilor pentru angajare în Poliția de Patrulare a Republicii Moldova, există cumva prevederea despre obligativitatea cunoașterii limbii ruse?
Mă îndoiesc… Și atunci, despre ce fel de încălcări sau discriminări, comise de polițist vorbesc marii specialiști în dat cu părerea despre de toate? Acel tânăr ofițer are 28 de ani, este de o vârstă cu statul în serviciul căruia activează. El nu a trăit pe vremea URSS ca să prezumăm că a fost obligat să studieze limba rusă la școală.
De cealaltă parte, șoferul găgăuz este înainte de toate cetățean al Republicii Moldova, se presupune că a făcut școală aici, la absolvirea căreia a susținut niște examene. Spre deosebire de limba rusă, studierea limbii române este obligatorie în Republica Moldova pentru toți elevii, indiferent de etnia acestora și limba în care își fac studiile.
Nu este evident că avem de-a face cu o sfidare pe față a statului, autorităților, poporului și limbii acestuia? O fi frumos să ne erijăm în adepții toleranței și nediscriminării, dar trebuie să ne oprim înainte să începem să aberăm și să susținem că albul ar fi negru și viceversa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here