Marco Badea 

Politica din Israel nu e niciodată plictisitoare. Guvernul de coaliție al Israelului a anunțat că intenționează să dizolve Knesset (Parlamentul israelian) și să declanșeze noi alegeri anticipate. Ar fi a cincea rundă de alegeri generale în doar trei ani și o șansă pentru o potențială revenire în funcție a lui Benjamin Netanyahu.

🇮🇱 Într-o declarație emisă luni seară de biroul de presă al premierului Naftali Bennett se prevede că acesta din urmă și ministrul de externe Yair Lapid au convenit să dizolve parlamentul, iar Lapid să preia funcția interimară de prim-ministru până la alegeri.
🇮🇱 Cu o majoritate parlamentară precară și divizată în ceea ce privește probleme politice majore, cum ar fi conflictul israeliano-palestinian și problemele legate de stat și religie, alianța formată din opt facțiuni politice a început să se fractureze după ce câțiva membri au părăsit coaliția, astfel că guvernul și-a pierdut majoritatea parlamentară.
🇮🇱 Decizia de luni a actualului guvern pare a fi o mișcare de a anticipa opoziția condusă de Netanyahu, care a avertizat că va depune propriul proiect de lege pentru dizolvarea parlamentului în cursul acestei săptămâni.
🇮🇱 Alegerile sunt așteptate la sfârșitul lunii octombrie sau noiembrie, după încheierea mai multor sărbători majore evreiești.
🇮🇱 Momentan, sondajele creditează partidul Likud al lui Netanyahu drept lider în ceea ce privește intenția de vot, dar este foarte probabil ca nici blocul său de dreapta și nici blocul de centru-stânga condus de Lapid să nu câștige o majoritate totală care să permită o guvernare ușoară.
🇮🇱 Guvernul lui Bennett poate revendica câteva succese în timpul scurtului său mandat: a format o coaliție istorică, a trecut bugetele restante, a ghidat Israelul prin ultimele etape ale pandemiei fără a ordona noi restricții totale și a reformat anumite elemente ale sistemului juridic ce fusese viciat de Netanyahu. De asemenea, coaliția guvernamentală condusă de Naftali Bennett a atenuat în bună măsură tensiunile care au dus la o nouă rundă de lupte între Israel și Hamas, gruparea militantă palestiniană care controlează Fâșia Gaza.
🇮🇱 Protocolul semnat în 2021 între liderii coaliției, prin care aceștia erau de acord să se concentreze pe domeniile comune în actul de guvernare și să evite probleme care îi divizează, cum ar fi ocuparea teritoriilor palestiniene, s-a dovedit totuși dificil în practică.
🇮🇱 Diviziunile recente privind reînnoirea unei măsuri care permite coloniștilor evrei din Cisiordania ocupată să trăiască sub legea israeliană au provocat noi tensiuni, unii membri arabi ai coaliției refuzând să o susțină. Partidul naționalist New Hope, parte a coaliției de guvernare sub Bennett, a amenințat că va ieși din acord dacă guvernul nu va putea să obțină adoptarea legislației coloniștilor.
🇮🇱 Pentru a-și paraliza și mai mult rivalii politici,Netanyahu a valorificat în ultimul timp lipsa de unitate a coaliției prin încurajarea opoziției să voteze împotriva fiecărui proiect de lege propus de guvernarea Bennett-Lapid.
🇮🇱 Bibi Netanyahu, care este în prezent judecat pentru acuzații de corupție pe care le neagă, a transmis că anunțul dizolvării Parlamentului este „o veste excelentă pentru milioane de cetățeni israelieni”. „Acest guvern se întoarce acasă”, a spus fostul premier, adăugând că va forma „un guvern larg, național”, condus de partidul său Likud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.